Co dělají sacharidy? V tomto článku se podíváme na funkci sacharidů a odkud pocházejí
Co dělají sacharidy? Sacharidy dodávají lidem energii a jsou nezbytnou součástí zdravé stravy. Avšak konzumace příliš velkého množství sacharidů nebo výběr špatného typu může vést k nárůstu hmotnosti nebo jiným zdravotním problémům.
V tomto článku se podíváme na funkci sacharidů a také na to, odkud pocházejí, jak je tělo zpracovává a které si vybrat.
- Funkce
- Typy
- zpracovává se
- Zdravé vs. nezdravé sacharidy
- souhrn
Jaká je funkce sacharidů?

Sacharidy dodávají člověku energii. Lidé mohou také získat energii z potravin obsahujících bílkoviny a tuky, ale preferovaným zdrojem těla jsou sacharidy.
Pokud člověk nemá dostatečný přísun sacharidů, jeho tělo využije jako zdroj energie bílkoviny a tuky.
Protože jsou však bílkoviny životně důležité pro mnoho dalších základních funkcí, jako je stavba a oprava tkání, tělo je raději nevyužívá pro energii.
Sacharidy se v těle rozkládají na glukózu. Glukóza se přesouvá z krevního řečiště do buněk těla pomocí hormonu inzulínu. Všechny buňky v těle člověka ke svému fungování využívají glukózu.
Mozek používá 20–25% glukózy, když je člověk v klidu a je závislý na neustálém přísunu.
Odkud pocházejí sacharidy?
Lidé získávají sacharidy z jídla. Všechny rostliny obsahují sacharidy, které obvykle představují významnou část lidského příjmu potravy.
Sacharidy obsahují molekuly cukru zvané sacharidy. Tyto molekuly obsahují uhlík, vodík a kyslík důležité věci pro naše zdraví
Co dělají sacharidy? Typy sacharidů
Vědci klasifikují sacharidy buď jako jednoduché nebo složité, podle toho, kolik molekul cukru obsahují.
Jednoduché sacharidy

Jednoduché sacharidy mají jednu nebo dvě molekuly cukru a zahrnují glukózu , fruktózu , sacharózu a laktózu .
Jednoduché sacharidy se přirozeně vyskytují v
- ovoce
- ovocné džusy
- mléko
- mléčné produkty
Komplexní sacharidy
Komplexní sacharidy obsahují delší, složitější řetězce cukrů. Zahrnují oligosacharidy a polysacharidy. Komplexní sacharidy obsahují také vlákninu a škrob.
Příklady komplexních sacharidů zahrnují:
- celozrnné výrobky, včetně některých druhů chleba, cereálií, těstovin a rýže
- hrách a fazole
- zeleniny a ovoce
Rafinované sacharidy
Rafinované sacharidy jsou potraviny, které prošly zpracováním, které odstraňuje některé z jejich složek, jako je vláknina a minerály.
Tyto sacharidy zahrnují sladidla a kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy , které výrobci často přidávají do zpracovaných potravin.
Příklady rafinovaných sacharidů zahrnují:
- bílý chléb, těstoviny a rýže
- zpracované snídaňové cereálie
- dorty, sladkosti a pečivo
- sladidla a kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy
Jak tělo zpracovává sacharidy?

Tělo štěpí sacharidy na glukózu, aby je využilo jako:
- stálý zdroj energie pro tělesné funkce
- rychlý a okamžitý zdroj energie při cvičení
- rezerva energie, kterou tělo ukládá do svalů nebo jater a v případě potřeby ji uvolňuje
Pokud již tělo ukládá dostatek energie a nepotřebuje více, přemění glukózu na tuk, což může vést k nárůstu hmotnosti.
Glukóza nemůže zůstat v krevním řečišti, protože může být škodlivá a toxická. Poté, co člověk sní, slinivka uvolňuje inzulín, aby pomohl přesunout glukózu do buněk těla, které ji mohou využít nebo uložit.
Inzulín je zodpovědný za to, aby se hladina cukru v krvi člověka příliš nezvýšila.
Strava, která obsahuje hodně sladkých potravin a sacharidů, může způsobit přílišnou závislost na inzulínové reakci, což může vést ke zdravotním problémům, jako je cukrovka nebo obezita .
Zdravé vs. nezdravé sacharidy
Když člověk sní více sacharidů, než potřebuje, může přebytečnou glukózu uložit jako tuk. Pokud je někdo velmi aktivní nebo hodně cvičí, může tyto sacharidy spotřebovat poměrně rychle.
Lidé, kteří tyto sacharidy nespotřebují, však mohou zjistit, že přibírají na váze.
Komplexní sacharidy, jako je hnědá rýže, celozrnný chléb a zelenina, uvolňují energii pomaleji a udrží člověka déle sytého.
Výběr komplexních sacharidů a škrobové zeleniny může být pro člověka zdravějším způsobem, jak zahrnout tuto životně důležitou makroživinu do svého jídelníčku.
Mezi zdravější škrobovou zeleninu patří:
- sladká brambora
- pastinák
- tykve a dýně
- tuřín a tuřín
- řepa
- yams
Luštěniny, jako jsou fazole a hrách, také obsahují komplexní sacharidy a mohou být skvělým základem výživné stravy.
Nejméně polovina tohoto množství by měla být celá zrna, spíše než rafinovaná nebo zpracovaná zrna.
Dobrým způsobem, jak toho lidé dosáhnout, je buď hledat 100% celozrnné produkty, nebo si vybírat potraviny s alespoň 50% celozrnnými produkty.
Jednoduché a rafinované sacharidy, jako jsou sladké svačiny a nápoje, bílý chléb a těstoviny a bílé brambory, mohou mít negativní účinky, pokud jich člověk sní příliš mnoho.
Tělo absorbuje cukry z těchto potravin velmi rychle, což jim může poskytnout rychlý příval energie, ale neudrží je dlouho syté. Tento účinek může vést k přejídání.
Zdravé náhražky
Člověk by mohl vyzkoušet následující náhražky pro udržení zdravé stravy:
- bílé těstoviny nebo rýži nahraďte celozrnnými druhy
- nahraďte sendvič s bílým chlebem salátem z quinoy nebo pečenými sladkými bramborami a přidejte k jídlu zeleninu
- než jíst zpracované snídaňové cereálie, namočte celozrnný oves přes noc v kokosovém mléce a skořici a přidejte borůvky
- vyměňte kousek pizzy za zdravou a sytou polévku obsahující zeleninu a čočku nebo fazole
Co dělají sacharidy? – Závěr
Sacharidy jsou nezbytné pro zásobování těla energií a pomáhají mu optimálně fungovat. Lidé mohou mít různé požadavky na sacharidy podle jejich životního stylu, hmotnosti a úrovně aktivity.
Většina lidí si může zajistit zdravou stravu zařazením komplexních sacharidů a omezením příjmu rafinovaných sacharidů.
Být přemýšlivý o výběru sacharidů může člověku pomoci zajistit dobrou rovnováhu glukózy v krvi a omezit riziko souvisejících zdravotních stavů.