Sezónní stravování je pro nás lepší. Proč jíst sezónně? Zdravější a chutnější produkty.
Sezónní stravování jíst sezónně je skutečně přesně to, co se píše na konzervovaných potravinách (konkrétně ovoci a zelenině), které se pěstují ve stejnou dobu a koření, když je jíte.
Tím myslíme, že jíte potraviny, které jsou vám dostupné v podnebí a terénu, které máte tam, kde žijete, s nejkratší dobou mezi sklizní a naservírováním. Ovoce a zelenina se vždy někde na světě pěstují, ale sezónní stravování se soustředí na konzumaci produktů, které se pěstují tady a teď. Zezoní ovoce a zeleninu do svých zdravých krabiček s oblibou přidávají firmy, kterým záleží na kvalitně krabičkové diety, kterou nabízí svým zákazníkům.
Kupujte sezoní ovoce a zeleninu od lokálních pěstitelů pomůžete životnímu prostředí, aby procházelo svými přirozenými procesy a ročními obdobími, jako by tomu bylo bez lidské interakce.
Je známo, že jíst čerstvé je považováno za nejlepší věc, kterou můžete udělat, pokud jde o produkci. Přemýšleli jste někdy proč? Čtěte dále a zjistěte, proč je sezónní stravování to nejlepší, co můžete pro své tělo a planetu udělat.

Sezónní stravování podívejme se na výhody
Sezónní stravování je pro nás lepší
Ano, sezónní potraviny jsou pro nás ve skutečnosti lepší než jejich uměle vyzrálé protějšky. Šokující, že?
Vitamin C se po sklizni ovoce a zeleniny poměrně rychle odbourává, a to není jediná věc, která se ztrácí. Když se ovoce a zelenina přepravují, folát, karoteny a další fytonutrienty začnou také ubývat, což znamená, že vaše produkty jich mají značný nedostatek, když je nakonec koupíte v supermarketu.
Tyto živiny opravdu potřebujeme, protože jsou to věci, které nás udržují zdravé a sezónní zelenina je specifická. Letní ovoce a zelenina nám poskytují karotenoidy, které nás chrání před poškozením sluncem, a v zimě je zelenina zdravá a sytí pro chladné zimní noci. Snažte se ze všech sil zvýšit příjem místních sezónních produktů tam, kde je to možné.
Sezónní jídlo chutná v sezóně mnohem lépe
Produkce v sezóně je sladší, chutnější a chuťově zralejší než její protějšky mimo sezónu, protože byla sklizena ve své nejvyšší zralosti a nemusela urazit téměř žádnou vzdálenost k našim ústům.
Objem a trvanlivost sériově produkovaných a mimosezónních plodin jsou často hodnoceny výše než kvalita a chuť, což znamená, že letní ovoce můžete získat i v zimě, ale zdaleka nebudou tak chutné jako v červnu.

Sezónní stravování podporuje místní komunitu
Nejen, že získáte dobrou cenu, když nakupujete sezónně, ale také podpoříte místní farmáře a svou komunitu. Když si koupíte místní sezónní produkty, víte, že většina, ne-li celý zisk, jde přímo k lidem, kteří je pěstovali, což jim umožňuje pokračovat v pěstování tohoto mnohem levnějšího a lahodnějšího produktu.
To také vytváří pracovní místa a podporuje ekonomický růst ve vaší oblasti. Nákup mimo sezónu v obchodě je výhodný pro maloobchodníka a přepravce oproti pěstiteli a snižuje poptávku po sezónní produkci místního pěstitele.
Víme, že ne vždy je možné koupit sezónní zboží, a to je v pořádku! Myslíme si, že to nejlepší, co můžete pro své tělo a svou komunitu udělat, je zkusit nakupovat více místních, sezónních produktů a omezit nákup mimosezónních produktů. Každá maličkost pomáhá!

Sezónní stravování když je vše řečeno a hotovo…
Existuje tedy opravdu mnoho důvodů, proč některé věci jíme v létě a některé jen v zimě sezónní produkty jsou chutnější, zdravější a pro životní prostředí lepší než jejich protějšky mimo sezónu.
Doporučujeme související článek na téma jezte zeleninu a ovoce podle barev budete překvapeni jaké možnosti tato příležitost nabízí.
Až se příště půjdete zásobit ovocem a zeleninou, vydejte se na místní farmářský trh, abyste měli jistotu, že získáváte ty nejčerstvější a nejzralejší sezónní potraviny a zároveň podporujete svou komunitu.